Veel biljarters zijn er van overtuigd dat een biljart lekker warm moet aanvoelen om goed te kunnen biljarten. De ballen zouden veel beter rollen en ook het effect bij het stoten zou beter tot zijn recht komen. Maar is dat ook zo?
Een biljart heeft onder het groene laken een dikke leistenen plaat. Leisteen is een poreus materiaal dat gemakkelijk omgevingsvocht opneemt indien de temperatuur van de plaat lager is dan de omgevingstemperatuur. Deze vochtigheid wordt bij een laken waarin wol is verwerkt doorgegeven aan het groene laken. De fijne haartjes van wol gaan bij vochtigheid omhoog staan. Dit is de reden dat de ballen niet lekker doorrollen bij een iets vochtig laken met een laken met wol.
Indien de temperatuur van het biljart een paar graden, 3 à 4, boven de omgevingstemperatuur ligt dan wordt zo’n laken droog en gaan de haartjes van de wol weer liggen en rollen de ballen weer lekker door. Nog meer warmte heeft geen verder effect op het laken. Het gaat dus niet om de absolute warmte van het biljart, maar om het relatief warmer zijn dan de omgevingstemperatuur om vochtopname te voorkomen of opgenomen vocht te verdampen.
Onze biljartlakens zijn synthetisch. Deze lakens hebben geen last van de luchtvochtigheid. De temperatuur hoeft dan ook niet zo hoog te staan. De enige reden om het biljart te verwarmen is vanwege de ballen. Koude ballen reageren anders daar de luchtvochtigheid er op neer kan slaan, er is dan meer kans op zgn. butage of het springen van de ballen. Indien het biljart echter verwarmt is, iets boven omgevingstemperatuur 23- 25 graden, is dit al voldoende, omdat een synthetisch laken dunner is nemen de ballen sneller de hogere temperatuur aan.
In anderhalf uur tijd is een biljart voldoende opgewarmd om drie tot vier graden boven de omgevingstemperatuur te komen. De thermostaat kan anderhalf uur voor het beëindigen van een biljartsessie uitgezet worden en blijft daarmee voldoende warm om de ballen goed te laten rollen.
Een goede weektimer van een paar tientjes bespaart de club dan ook per biljart honderden euro’s aan energie!